Ainakin yksi ammattiryhmä puuttuu vielä henkilögalleriastamme, nimittäin kokit. Palkattuja kokkeja oli vain suurissa kartanoissa. Oman ruoan valmistaminen itse ei kuulunut eliitin säädynmukaiseen elämäntapaan. Ilmeisesti hyviä kokkeja ei kuitenkaan ollut helppo saada. Nyystölän kartanossa vuodesta 1687 kokkina toiminut Yrjö Tuomaanpoika ei nimittäin ollut aivan puhdas pulmunen. Aiemmassa elämässään hän oli joutunut kärsimään kujanjuoksun syyllistyttyään aviorikokseen. Kesällä 1694 hänen kävi huonommin.

 

Maaherran (1) rouva Maria Elisabeta Kruse valitti kesäkäräjillä asiamiehen välityksellä, että Yrjö oli vienyt häneltä paljon tavaraa. Yrjö oli rikkonut kirveellä salin oven ja kirstun päästäkseen tavaroihin käsiksi. Varastettu omaisuus yksilöitiin tarkkaan. Sen ansiosta voimme päätellä muun muassa millaisessa vuoteessa maaherran rouva nukkui 1690-luvun alussa...

 

Kartanosta oli varastettu

– sininen vuodekatos, jonka sanotttiin olevan hienoa sarssia

– pöytäliina, niinikään sininen

– kolme naulaa silkkiä hopeoiduin hapsuin, vähän käytettyä

– kaksi uutta kuparikattilaa

– satula

 

Näiden tavaroiden laskettiin olevan yhteisarvoltaan 69 hopeataalaria ja 30 äyriä. Myös viljaa, herneitä ja lihaa sanottiin puuttuvan ”jonkin verran”, mutta tarkempaa määrää ei pystytty sanomaan.

 

Kankaita Yrjö erehtyi viemään säilytettäväksi räätäli Antti Matinpojalle, joka asui Osoilassa. Se koitui Yrjön kohtaloksi. Räätäli havaitsi heti, mistä kankaat olivat peräisin ja antoi varkaan ilmi. Pienemmän kattilan Yrjö jätti kartanon pellolle, koska hän aikoi myydä sen Riitta Eskontyttärelle, joka oli ratsumiehen vaimo ja asui Nyystölässä. Satula löytyi pensaan alta metsästä.

 

Yrjö väitti kartanon ratsumiehen Sakari Antinpojan neuvoneen häntä mistä varastettavaa tavaraa löytyy. Sakari kiisti kaiken osallisuutensa varkauteen. Hän kertoi Yrjön tulleen hänen kotiinsa myymään hänelle vuodekatosta ja pöytäliinaa väittäen saneensa ne Savosta.

 

Sakari Antinpojan asiaa käsiteltiin vielä kaksilla käräjillä. Hän vapautui lopulta syytteestä myötävannojien avulla. He olivat Heikki Heikinpoika Auttoisilta, Tuomas Yrjönpoika ja Esko Yrjönpoika Vesijaolta, Antti Iisakinpoika Jokioisista ja Matti Matinpoika Vesijaolta.

 

Yrjö sen sijaan sai hirttotuomion.

 

 

Huomautuksia

(1) Hallinnollinen nimike Landshöfding ei kaiketi kovin hyvin vastaa nykysuomen maaherraa, mutta käytän tässä kuitenkin sitä.