Torppari Juho Yrjönpoika (Hokkala) ja hänen isänsä Yrjö Antinpoika Toritulta ajelivat toisena pääsiäispäivänä kotiin Kuhmoisten kirkosta, jossa he olivat olleet jumalanpalveluksessa. (Torittu on Padasjoen puolella, mutta sieltä on hieman lyhempi matka Kuhmoisten kuin Padasjoen kirkolle.)

Toritun kylän kohdalla matka keskeytyi tiellä olevien miesten takia. Syyskäräjillä 1761 Yrjö Antinpoika ja Juho Yrjönpoika antoivat kantajina ilmi viisi miestä, jotka olivat renki Juho Antinpoika, rakuuna Akseli Kustaanpoika, talollisen poika Juho Tapaninpoika ja Antti Juhonpoika Rekola Toritulta sekä Simo Heikinpoika Kauratteelta.

Miehet nousivat ensin Yrjö Antinpojan rekeen, olivat jonkun matkaa kyydissä ja kaatoivat sitten reen nurin. Sitten he nousivat Juho Yrjönpojan rekeen, jossa Juho oli äitinsä Vappu Antintyttären kanssa. Juho pysäytti hevosen ja kehotti miehiä nousemaan reestä, koska hevonen ei jaksaisi kiskoa niin monta, ja jättämään yleisellä maantiellä kulkevat rauhaan. Miehet eivät kuitenkaan totelleet, vaan alkoivat pahoinpidellä Juhoa ja hänen äitiään. Juho huusi apua, mutta hänen mukaansa kukaan kylässä ei kuullut, koska oli jo pimeää ja kaikki sisällä. Juhon isä kääntyi takaisin, mutta hän ei uskaltanut tehdä mitään, koska tappelijoita oli niin monta.

Tappelun tuoksinassa Juholta hävisivät kintaat, myssy sekä piiska ja äidiltä kaulaliina. Kintaat löytyivät myöhemmin hangelta ja myssyn ja piiskan kävi lautamies Simo Juhonpoika hakemassa Juho Tapaninpojalta – Juho ei suostunut ottamaan niitä suoraan kaimaltaan – mutta Vapun kaulaliina jäi kadoksiin. Vapulla oli myöhemmin oikea käsi turvoksissa ja mustelmilla.

Akselia ei saatu käräjille, koska hänet oli komennettu Pommeriin ja Antti Juhonpoika oli sairaana.

Juho Antinpoika kiisti kuuluneensa seurueeseen. Kertomansa mukaan hän oli tullut paikalle kuultuaan tappelun ääniä ja yrittänyt erottaa tappelijat toisistaan. Hän oli siinä yhteydessä potkaissut Juhoa, joka puolestaan löi häntä piiskalla. Juho epäili, että hänet oli haastettu käräjille vain siksi ettei hänen annettaisi todistaa kantajia vastaan.

Myös Juho Tapaninpoika kertoi tulleensa paikalle vasta huutojen houkuttelemana. Hän oli kuullut Vappu Aapontyttären huutavan, että auttakaa Jumalan tähden. Kun hän tuli paikalle, Akseli oli kaatanut Vapun hankeen ja Yrjö Antinpoika löi Akselia piiskalla. Vappu oli pyytänyt häntä nostamaan itsensä pystyyn ja ottamaan Juhon myssyn talteen, mutta silloin kylästä oli tullut paimen Aukusti Juhonpoika ja auttanut Vapun jaloilleen. Paikalla oli myös sotilas Vilppu Ingberg. Juho Tapaninpoika kiisti olleensa osallinen tappeluun. Hän ja Juho Antinpoika olivat lähteneet taloistaan vähissä pukeissa rauhoittamaan tappelijoita.

Simo Antinpoika oli Tapani Heikinpojan luona käymässä, kun hän kuuli ulkoa tappelun ääniä. Ulos katsoessaan hän näki Vapun makaavan maassa ja pitelevät hiuksista Akselia, jota Yrjö ja hänen poikansa piiskasivat. Akselin hän kertoi olevan Toritulla käymässä katsomassa vanhempiaan, jotka asuivat Kauppilassa itsellisinä.

Kantajat olivat nimenneet todistajiksi Vappu Ristontyttären ja Tiina Juhontyttären sekä sotilas Ingbergin, joka ei saapunut paikalle. Vappu oli naimisissa Antti Juhonpojan veljen kanssa ja Tiina oli Antti Juhonpojan sisar, joten he olivat kumpikin jäävejä. Lautamiehistä Juho Heikinpoika, Heikki Erkinpoika ja Simo Juhonpoika vaihdettiin sukulaisuuden takia.

Kruunun käskynhaltijan piti kirjoittaa Pommeriin, että sikäläinen sotaoikeus kuulustelisi Akseli Kustaanpoika Nygreniä. Jos Ingberg ja Ekegren oli komennettu Pommeriin, myös heidän pitäisi antaa todistajanlausuntonsa sotaoikeudessa.

Vappu Ristontyttären ja Tiina Juhontyttären annettiin kertoa havainnoistaan ilman valaa. Vappu oli katsellut eteisensä ovelta, josko ajelijat kääntyisivät kylään. Sen sijaan hän oli kuullut kirkumista ja tappelun ääniä pellolta, mutta pimeässä hän ei erottanut ketkä siellä huusivat. Samoin Tiina sanoi tulleensa ulos kuultuaan ääniä ja auttaneensa Vapun pois sieltä, mutta tappelun alusta tai lopusta hän ei tiennyt mitään.

Pommerista ei kuulunut mitään vastausta, joten seuraavilla talvikäräjillä juttua jouduttiin edelleen lykkäämään.

Syyskäräjiin 1762 mennessä ei edelleenkään ollut tullut kirjettä Pommerista. Sen sijaan rykmentti oli jo palannut kotimaahan. Käräjillä tiedettiin Nygrenin kuolleen Pommerissa.

Uutena tietona ilmoitettiin, että Nygrenin vaimo oli palauttanut Vapun kaulaliinan vuosi tapahtumien jälkeen.

Simo Heikinpoika halusi selvittää, että hän ja Juho Tapaninpoika olivat tulleet auttamaan kuultuaan huutoa. Myös Juho Antinpoika oli hänen mukaansa yrittänyt erottaa tappelevat Nygrenin ja Juho Yrjönpojan. Antti Juhonpoikaa Simo ei ollut edes nähnyt. Juho Tapaninpoika peesasi edellistä puhujaa. Antti Juhonpoikakin kertoi tulleensa paikalle vasta kuultuaan avunhuutoja ja löytäneensä Nygrenin ja Juho Yrjönpojan tappelemasta. Näytti siis siltä, että kaikki kaatuu poissaolevan vainajan niskoille.

Sotilas Ingberg oli matkannut kyseessä olevana toisena pääsiäispäivänä Arrakoskelta tätinsä (äidin sisaren) luokse Kuhmoisiin. Ennen Torittua hän oli kuullut melua tieltä ja tultuaan lähemmäksi hän näki Nygrenin ja Juho Yrjönpojan kierivän maassa. Muut seisoivat tiellä ja pyysivät häntä erottamaan tappelijat. Kun hän käski Nygreniä lopettamaan, hän päästi Juhon mutta yritti sitten käydä Juho Tapaninpojan päälle. Silloin Ingberg otti Nygrenin rekeensä ja vei hänet Rekolaan. Juho Tapaninpojalla oli vain kengät ja housut yllään, kertoi todistaja.

Kanne Nygreniä vastaan luonnollisesti raukesi. Kaikki muutkin vastaajat vapautettiin. Oikeus ei pystynyt päättelemään, missä määrin kenenkin kohdalla oli kysymys itsepuolustuksesta. Oikeudenkäyntikuluistaan sai ”tässä hyvin hämärässä ja epäilyttävässä asiassa” vastata jokainen itse.