Padasjoella syntyi kesällä 1762 sikiö, jonka sukupuolta ei pystytty tunnistamaan. Sikiö oli lisäksi monella tapaa epämuodostunut. Muun muassa sen selkäranka oli poikki. Se ei elänyt tuntia pitempään.

Lapsen vanhemmat olivat Maria Aleksanterintytär ja reservin rakuuna Juho Antinpoika, jotka olivat menneet naimisiin joulun tienoilla. Synnytys oli Marian ensimmäinen. Syyskäräjillä 1762 nimismies Wirlander syytti Marian anoppia, rakuuna Antti Sikströmin vaimoa Riitta Heikintytärtä siitä, että hän oli pahoinpidellyt raskaana ollutta Mariaa helluntaita edeltävänä lauantaina. Kesäkuun puolivälissä Maria sitten synnytti merkillisen olennon, joka ei elänyt kauan. Marian olisi pitänyt synnyttää vasta Mikonpäivän tienoilla.

Onnettomat tapahtumat saivat alkunsa siitä, kun Maria, joka asui miehensä vanhempien luona, lähti lupaa kysymättä käymään Arrakoskella, missä hänen miehensä oli renkinä. Kun Maria 29. toukokuuta palasi, anoppi hyökkäsi hänen kimppuunsa sanaakaan sanomatta ja alkoi lyödä häntä ruoskalla. Kun anoppi hiuksista kiskoen yritti kaataa Marian lattialle, Maria pakeni rakuuna Matti Högbergin pirttiin. Näin Maria selitti.

Riitan näkemys oli täysin toisenlainen. Kun Riitta oli kyseisenä lauantaiaamuna patistellut Mariaa töihin, Maria oli sanonut ettei hän halua olla rakuunan palvelija, vaan hankkia oman työn. Riitta myönsi lyöneensä Mariaa kerran kummallekin puolelle sormen paksuisella vitjalla, mutta kiisti lyöneensä kasvoihin tai kiskoneensa tukasta. Sen jälkeen Maria oli mennyt asumaan äitinsä luokse Myllymäen torppaan. Riitta kiisti että hänen lyöntinsä olisivat voineet aiheuttaa keskenmenon tai sikiön vammat. Onnettomuuden syyksi Riitta esitti sitä, että Maria oli pari kolme päivää ennen synnytystä kaatunut pahasti ollessaan kylän nuorison kanssa vahtimassa kaskenpolttoa. Koska Maria oli ollut siihen asti täysin terve, Riitta piti kaatumista todennäköisempänä syynä keskenmenoon. Lisäksi Riitta kertoi, että sikiöllä oli ollut tukka. Riitan mielestä sikiö oli täysiaikainen ja se oli saattanut olla luonnostaan epämuodostunut.

Maria myönsi olleensa 12. kesäkuuta vahtimassa kaskea kylän nuorison kanssa. Kun nuoret olivat kiusalla heitelleet vettä toistensa päälle, Maria tukeutui erääseen poikaan, joka kuitenkin menetti tasapainonsa ja kumpikin rojahti maahan.

Maria kertoi lisäksi, ettei hän ollut halunnut haastaa anoppiaan käräjille, vaan hänen äitinsä Inkeri Tuomaantytär oli ilmoittanut asiasta rovasti Aaron Limatiukselle, joka oli sitten vaatinut nimismiestä tutkimaan asiaa. Nimismies vahvisti, että näin oli tapahtunut.

Koska kokenut välskäri ei ollut tutkinut sikiötä, oikeus ei voinut päättää, oliko synnytys ennenaikainen tai mistä sikiön poikkeavuudet johtuivat. Oikeus totesi, että Riitalla oli ollut oikeus kurittaa taloudessaan asuvaa Mariaa, ja vapautti tämän kaikesta vastuusta. Mariaa oikeus nuhteli liioitellun syytöksen esittämisestä. Muita seurauksia Marialle ei tullut, koska hän ei itse tuonut asiaa käräjille, vaan sen teki nimismies.

*

Siinä suhteessa Riitta lienee ollut oikeassa, että kyseessä oli luonnollinen ilmiö. Joskus harvoin lapsen sukupuolta ei pystytä luokittelemaan. Perussikiö on naaraspuolinen. Maskulinisaatio tapahtuu sikiökaudella mieshormonin vaikutuksesta, mutta joskus hormonitoiminnan häiriön takia se jää välille (lat. inter = välissä). Koirassikiön kehitys on monivaiheisempi kuin naarassikiön, joten se on myös alttiimpi virheille. Tässä tapauksessa sikiö oli muutenkin niin pahasti epämuodostunut, ettei se ollut elinkelpoinen. Intersukupuolisuuteen itsessään ei kuitenkaan välttämättä liity muuta vammaisuutta.