Vuonna 1771 Padasjoen käräjillä ratkottiin Kuhmoisissa eräänä heinäkuun sunnuntaina sattunutta erikoista riitaa, joka oli saanut alkunsa kengistä. Simo Simonpoika Äkämäen Korppilasta ja Samuel Juhonpoika Tapialan Teppolasta olivat vaihtaneet kenkiä. Simo Simonpoika tuli kuitenkin kolmen viikon kuluttua toisiin ajatuksiin ja halusi poponsa takaisin. Hän oli nimittäin pantannut ne. Kun Samuel ei hyvällä luopunut patiineista, ne otettiin väkivalloin. Renki Simo Heikinpoika auttoi riisumaan.

Simo Heikinpoika myönsikin riisuneensa Samuelilta yhden kengän, mutta Simo Simonpoika kiisti sen tapahtuneen hänen käskystään. Simon mukaan Simo Heikinpojalla oli vanhoja kaunoja Samuelia kohtaan. Simo Heikinpoika taas muisti asian niin, että Simo Simonpoika oli jo ennen hänen paikalle tuloaan riisunut Samuelilta yhden kengän ja pyysi häntä auttamaan toisen ottamisessa. Renki vakuutti, että todistajat pystyisivät vahvistamaan että näin tapahtui.

Seppä Simo Juhonpoika kertoi, että kulkiessaan heinäkuisena sunnuntaina auringonlaskun aikaan Äkämäen kylätietä hän oli nähnyt kuinka Simo Simonpoika vaati Samuelilta kenkiä, mutta Samuel kieltäytyi antamasta niitä. Simo ja Samuel olivat toistensa kimpussa. Simo puri Samuelia sormeen, jotta tämä päästäisi irti. Samuel kiskoi Simoa hiuksista ja kumpikin kellahti maahan. Samuel jäi Simon alle. Simo riisui Samuelilta kengän toisesta jalasta ja pyysi renkiä irrottamaan toisen kengän. Lisäksi todistaja muisti, että Simolla oli Samuelin lakki ja sukkanauha kädessään, mutta ne Simo antoi takaisin.

Simo väitti, että hän ei alun perin ollut vaihtanut kenkiä tosissaan, vaan kyseessä oli pilailu. Tätä hän ei kuitenkaan pystynyt todistamaan.

Toinen haastettu todistaja, Simo Sipinpoika Närvästä, ei saapunut käräjille. Hänen kuulemistaan ei kuitenkaan pidetty tarpeellisena.

Kumpikin Simo sai panttausrikoksesta 20 hopeataalarin sakot. Lisäksi Simo Simonpoika sai kahden taalarin sakon puremisesta. Samuel joutui maksamaan hiusten kiskomisesta kuusi markkaa. Koska riita oli tapahtunut sunnuntaina, kaikki kolme saivat pyhäpäivärikoksesta kymmenen taalarin sakot.

Kaikki lupasivat maksaa sakot rahalla, mutta heidän maksukyvystään ei oltu aivan vakuuttuneita. Siltä varalta, että rahaa ei löytyisi, tuomio muunnettiin myös raipparangaistukseksi. Simo Simonpojan rangaistus vastasi kahtatoista, Simo Heikinpojan kymmentä ja Samuelin neljää paria raippoja, kolme iskua per pari.