Joulukuun 21. päivänä 1777 kastettiin Kuhmoisissa tyttö, joka sai nimekseen Eeva. Hänen äitinsä oli Vappu Simontytär Päijälän Hovilasta. Isäksi on kirkonkirjaan merkitty Juho Simonpoika saman kylän Hakin talosta. Naimisissa vanhemmat eivät olleet, joten vuoden 1778 talvikäräjillä seurasi tutkinta.
Käräjillä Vappu kertoi Juhon vietelleen hänet jo kaksi vuotta aiemmin. Kahden kesken Juho oli luvannut ottaa Vapun vaimokseen.
Juho puolestaan sanoi tuskin tuntevansa Vappua vaikka he olivat koko ikänsä eläneet samassa kylässä. Hän kiisti jyrkästi niin salavuoteuden kuin avioliittolupauksetkin.
Vapun kutsumana todistajana kuultiin Eeva Yrjöntytärtä saman kylän Nihtilästä. Nihtilä sijaitsi Hovila-Hukkia vastapäätä raitin toisella puolella, joten Eevalla oli hyvät näköalat tarkkojen havaintojen tekoon. Eeva oli usein nähnyt Juhon livahtavan Hovilan latoon, jossa Vappu nukkui kesäisin. [Pöytäkirjassa käytetään todella sanaa lada, lato eikä bod, aitta.] Eeva ei ainoastaan nähnyt paria, vaan myös kuuli heidän kovaäänisen keskustelunsa. Keskustelujen sisällöstä hän ei kuitenkaan saanut selvää.
Kerran alkukesällä kun Eeva ja Vappu olivat yöpyneet yhdessä kyseisessä ladossa, Juhokin oli tullut sinne ja asettunut Vapun viereen. Siinä hän oli vielä aamullakin, mutta Eeva ei tiennyt mitä he olivat yön aikana puuhanneet, koska hän itse oli nukkunut. Hän oli kuitenkin kuullut Juhon sanoneen menevänsä Vapun kanssa naimisiin.
Kun Vapun raskauden merkit alkoivat näkyä, Juho oli sanonut Eevan veljelle niiden tuottavan hänelle pelkoa ja väristyksiä, koska hän oli maannut Vapun kanssa. Tämä oli tietenkin vain kuulopuhetta, eikä siis todistuksena raskauttavaa.
Juhoa ei saatu tunnustamaan. Hän esitti kaksi vastakysymystä: oliko hänet nähty ”itse teossa” ja oliko hän antanut jotain kihlauksen merkiksi? Hän sanoi myös voivansa puhtaalla omallatunnolla vannoa ettei ole lapsen isä.
Oikeus päätti, että Juho saisi vannoa puhdistusvalan. Havaittuaan että sekä Juhon puheet että elekieli olivat vihaiset ja julkeat oikeus kuitenkin antoi hänelle syyskäräjille asti aikaa harkita valan vannomista.
Syksyllä Juho yllättäen ilmoitti, ettei hän vanno ennen kuin harmoislainen Yrjö Jaakonpoikakin vannoo. Kyseinen renki oli sanonut Juholle että tämä joutuu huoltamaan hänen lapsensa.
Vappu kiisti olleensa luottamuksellisissa väleissä Yrjön kanssa.
Eihän siinä auttanut kuin kutsua torppari Antti Laurinpoika Harmoisista, talolllisen poika Juho Ristonpoika ja talollisen tytär Vappu Pekanpoika Päijälästä todistamaan.
Antti Laurinpoika kertoi matkanneensa Juho ja Yrjön seurassa Turun markkinoille. Majapaikassa Hauholla Juho ja Yrjö olivat ruvenneet humalassa riitelemään. Juho oli kysynyt Yrjöltä, että pitääkö hänen ruokkia Yrjön lapsi. Kukaan ei kertonut Antille mistä lapsesta oli kysymys.
Vappu oli kysynyt Juho Ristonpojalta, onko tämä nähnyt Yrjö Jaakonpoikaa. Myöhemmin samana iltana Juho Ristonpoika tapasi sattumalta Yrjön ja kertoi Vapun etsineen häntä. He menivät yhdessä Vapun latoon. Miksi levität huhuja minusta, Vappu oli kysynyt Yrjöltä. Sen jälkeen Juho oli lähtenyt pois, joten hän ei tiennyt mitä muuta ladossa mahdollisesti tapahtui.
Vappu Simontytär selitti kuulleensa Yrjön sanoneen häntä kevytmieliseksi. Ladossa hän oli vaatinut selitystä, mutta muuta ei ollut tapahtunut, koska Yrjö oli lähtenyt heti.
Vappu Pekantytär oli ollut kaimansa ja muiden kanssa ”leikkimökissä” eräänä kesäiltana. Sen jälkeen kumpikin Vappu oli mennyt Hovilan latoon nukkumaan. Vappu Pekantytär oli mennyt sänkyyn seinän viereen ja toinen Vappu hänen viereensä. Pian samaan sänkyyn oli livahtanut myös Yrjö Jaakonpoika, joka siihen aikaan työskenteli Päijälässä, mutta tälläkin kertaa todistaja oli välittömästi vaipunut syvään uneen eikä siten ollut nähnyt eikä kuullut mitään. Aamulla herätessään Vappu Pekantytär ei enää ollut nähnyt Yrjöä.
Yrjö Jaakonpoika myönsi käyneensä Hovilan ladossa, kuten monet muutkin nuoret miehet, hän lisäsi, mutta kiisti sen enempää tapahtuneen.
Oikeus päätti että myös Yrjön olisi vannottava ettei kehollista kohtaamista tapahtunut ja hän sanoi voivansa sen puhtaalla omallatunnolla tehdä.
Koska Juho Simonpoika pidättäytyi vannomasta valaa, hänet tuomittiin 10 ja Vappu 5 hopeataalarin sakkoon. Lisäksi Juho joutui maksamaan seurakunnalle 4 ja Vappu 2 taalaria. Juho tuomittiin myös maksamaan elatusapua lapselle. Todistajien kuluja Juho joutui maksamaan kaksi kertaa 32 killinkiä. Juho ilmaisi heti tyytymättömyytensä päätökseen. Saatuaan valitusosoituksen hovioikeuteen hän kuitenkin perui tyytymättömyytensä.
*
Juho Simonpoika meni neljän vuoden kuluttua naimisiin Helena Laurintyttären kanssa.
Vappu Simontytär asui kotona monta vuotta. Sen jälkeen hänen seuraamisensa on vaikeaa, mutta ilmeisesti hänkin meni lopulta naimisiin ja kuoli 1820.
Eeva Juhontytär oli ilmeisesti se paimenen leski, joka kuoli vanhuuteen syksyllä 1854. Hänellä oli monta lasta, josta osa syntyi ennen avioliittoa.
Kommentit