Äkämäen ruodun sotilaat From ja Gren sekä korpraali Stampel jättivät saapumatta ylimääräisille käräjille, joille heidät oli haastettu. Heillä oli siihen hyvä syy. Heidät oli komennettu linnoitustöihin Viaporiin. Kun tämä selvisi oikeudelle, seurasi kirjeenvaihtoa, jonka päätteeksi sotamiehet haettiin Viaporista Padasjoelle vastaamaan syytteeseen vuoden 1778 syyskäräjillä. Mikä oli niin raskas rikos, että syytetyt haettiin käräjille noin kaukaa?

Kysymys oli siitä, että Kalle Kustaa Stampel, Matti From ja Tuomas Gren olivat ottaneet mikonpäivänä luvattomasti käyttöön Juho Matinpoika Korppilan veneen aikomuksenaan soutaa sillä Jämsään. Tässä ei ollut kaikki. Kun Juho oli yrittänyt estää veneensä viemisen, sotilaat olivat Juhon mukaan hyökänneet hänen kimppuunsa, pahoinpidelleet hänet ja lopuksi sitoneet hänet köydellä ja pakottaneet hänet veneeseen. Juho väitti köyden olleen niin tiukalla, että jäljet näkyivät vielä päivien päästä ja hän näyttikin niitä lautamiehelle ja toimitusvoudille. Juho oli ulkoistettu veneestä Tehinniemelle ja sotilaat olivat jatkaneet alkuperäisen aikomuksensa mukaisesti Jämsään. Muutaman päivän kuluttua he olivat tuoneet veneen takaisin.

Stampel vetosi esimiehensä käskyyn. Jämsään oli päästävä, mutta tie ei ollut kärryjen mentävässä kunnossa. Niinpä hän oli pyytänyt maksua vastaan venettä Juho Matinpojalta, joka piti Kuhmoisten kirkonkylässä kestikievaria. Kun Juho oli kieltäytynyt antamasta venettä, Stampel oli ilmoittanut sotamiehen välityksellä, että se otettaisiin Juhon tahdosta riippumatta. Mikonpäivän aamuna vene siiirrettiin läheisen sotilastorpan rantaan. Kun Stampel oli jo veneen perässä valmiina lähtöön, Juho oli saapunut paikalle vaimoineen kovasti kiroillen ja solvaten.

Kun vene oli työnnetty vesille, Juho oli – edelleen Stampelin mukaan – juossut perään ja käynyt veneen laitaan kiinni sekä uhannut upottaa sen. Silloin Gren oli kiskonut Juhon veneeseen. Stampel ohjasi veneen takaisin rantaan, mutta Juhoa ei saatu pois siitä. Juhon aikomuksena oli tulla kyydissä Tehinniemelle, jossa hän toivoi venettä vaihdettavan.

Veneessä Juho, joka korpraalin mielestä oli päihtynyt, jatkoi solvaamistaan ja ryhtyi käsirysyyn Stampelin kanssa. Tappelu johti siihen, että Juho hyppäsi veneestä ja uhkasi hukuttautua. Gren jälleen onki Juhon takaisin veneeseen ja Stampel määräsi sotamies Svanin pitelemään häntä. Koska Juho siitä huolimatta edelleen pyrki veteen, Stampel määräsi hänet sidottavaksi.

Kaikki jäivät Tehinniemelle yöksi kuivattelemaan varusteitaan.

Stampelin mukaan syytteessä oli totta vain se, että vene oli otettu Juhon tahdosta riippumatta.

Käräjille oli haastettuna todistajaksi vain sotilas Svan, joka oli mukana veneessä. Juhon mukaan tapahtumat oli rannalta nähnyt useampikin. Uusina todistajina hän halusi kuultavan entistä rumpalia Yrjö Sköldiä ja talollisen poika Mikko Matinpoika Motikkalaa. Tehinniemeltä Juho nimesi todistajiksi Simo Mikonpojan sekä hänen naimattoman sisarensa Maria Mikontyttären.

Svanin mukaan Juho oli kutsunut sotilaita koiriksi ja rakkareiksi. Juhon vaimo puolestaan oli lausunut toivomuksen, että sotilaat hukkuisivat. Venettä vesille työnnettäessä Juho piti laidasta kiinni ja yritti estää veneen viemisen. From oli silloin tarttunut Juhoa hiuksista, jolloin Juhon myssy oli tippunut veteen. Kun Juho oli roikkunut osittain tuhdolla, osittain vedessä, Gren oli kiskonut hänet paattiin.

Svan kertoi myös veneessä käydystä keskustelusta. Svanin mukaan ”silminnähden juopunut” Juho oli uhonnut Stampelille, ettei tämä enää saisi kyytihevosta. Siihen Stampel vastasi, ettei hän itse hevosta halunnutkaan, mutta että hän oli luvannut ottaa Korppilan hevosen, jos joku upseeri käskisi sellaisen hankkia. Tästä Juho raivostui niin että löi Stampelia airolla. Sitten hän tarttui Stampelia hiuksista ja kiskoi tämän veneen pohjalle. Gren riensi avuksi ja irrotti Juhon Stampelista sekä löi Juhoa kerran. Tämän jälkeen Juho asettui polvilleen tuhdolle ja uhkasi hukuttautua niin että sotilaat siitä hyvästä teloitettaisiin. Sitten Juho yritti hypätä laidan yli ja vene hörppäsi vettä, mutta Gren sai hänestä kiinni ja kiskoi hänet takaisin veneeseen. Häntä yritettiin pitää paikoillaan, mutta kun se ei onnistunut, hänen jalkansa sidottiin yhteen. Näin matka jatkui Tehiin.

Tehinniemellä Juho ei halunnut jättää venettä, mutta Svan ja Maria Mikontytär saivat suostuteltua hänet tulemaan taloon. Seuraavana aamuna Stampel oli kysellyt Tehistä venettä lainaan, mutta Juho oli sanonut ettei hän saa omaansa yksin soudettua takaisin, joten sotilaat voisivat jatkaa sillä.

Juho ei hyväksynyt Svanin todistusta, vaan väitti sotilaiden sopineen tarinan keskenään.

Asia oli niin monimutkainen, että sen käsittely vei kaksi käräjäpäivää. Toisen päivän aamuna Juho yllättäen ilmoitti päässeensä sotilaiden kanssa sellaiseen sopimukseen, että hän vetää kanteensa pois, jos hänelle maksetaan veneen käytöstä 21 killinkiä ja neljä runstykkiä.

Mutta asia ei ollutkaan kaikilta osin osapuolten sovittavissa. Valantehnyt todistaja oli kertonut miesten tapelleen niin että Juho sai vammoja, joita hän oli käynyt näyttämässä lautamiehelle, joka käräjillä vahvisti näin tapahtuneen. Se oli rikos ja kaiken lisäksi rikos oli tapahtunut pyhäpäivänä.

Oikeus päätti siksi, että toimitusvouti voi viran puolesta jatkaa kanteen ajamista osapuolten sovinnosta huolimatta. Lisäksi oikeus piti tarpeellisena kuulla sekä Korppilan vaimoa, että tämän nimeämiä uusia todistajia ja lykkäsi jo kerran lykätyn jutun vielä seuraaville käräjille.

Seuraavaa käsittelyä ei kai koskaan tullut. Ilmeisesti toimitusvouti unohti koko asian. Jos näin kävi, se ei ollut ainoa kerta. Voudin tehtävät lisääntyivät koko ajan, joten ei ole vaikea ymmärtää että virheitä sattui.