Heikki Heikinpoika Ruolahti ja Leena Yrjöntytär Päijälästä saivat maaliskuussa 1774 tyttären, joka sai kasteessa nimen Maria. Heikki ja Leena eivät olleet naimisissa, joten salavuoteus tutkittiin ja tuomittiin. Heikki määrättiin maksamaan elatusapua.

Kuusi vuotta myöhemmin tapahtui jotain merkillisempää. Heikki yritti oikeusteitse saada kuusivuotiaan tyttären itselleen. Yleensä miehet pyrkivät kaikin keinoin eroon huoltajuudesta.

Heikki perusteli, että Leenalla ei ole omaa taloa, vaan Leenan veli ”hyysää” Leenaa sotilastorpassaan milloin häntä sattuu huvittamaan. Leena puolustautui, että hän saisi varmasti asunnon muualta, jos veli ei haluaisi häntä majoittaa.

Ehkäpä asiaan vaikutti sekin, että Ruolahden isäntäpari oli jo 35-vuotias, mutta lapsia oli siunaantunut niukasti. Kaksosista toinen, poika, oli kuollut 1776 ja sen jälkeen oli ollut hiljaista.

Oli miten oli, oikeus totesi että huoltajuudesta ja elatuksesta oli päätetty jo 1775, eikä päätöstä ollut syytä muuttaa, koskapa Leena oli jo kuusi vuotta hoitanut lasta huolellisesti ja iän myötä lapsen hoito helpottuu.

Päätöksen lukemisen jälkeen Heikki ilmaisi heti tyytymättömyytensä siihen. Saatuaan ohjeet hovioikeuteen valittamiseen hän kuitenkin tuli toisiin ajatuksiin ja perui tyytymättömyytensä.

Pari vuotta näiden käräjien jälkeen kehto taas keinui Ruolahdessa, eikä se ollut viimeinen kerta. Vielä 1785 syntyi tytär, äidin ollessa jo noin 40-vuotias.