Kun vanha tuttumme, Lästilän Jussilan uusi isäntä Heikki Yrjönpoika oli Kuhmoisten kirkonkylän myllyssä jauhamassa omien sanojensa mukaan vain muutamaa kappaa sekaviljaa (eli sekulia), hänen jauhonvalmistuksensa keskeytyi hänen mielestään niin ”väkivaltaisesti”, että maanmittariauskultantti Lorentz Didrik Floor, hänen renkinsä Kaapo Antinpoika ja reservisotilas Israel Lilja joutuivat vastaajien penkille talvikäräjillä 1789.

Floor apulaisineen oli Heikin poissaollessa ottanut Heikin viljat pois myllystä ja laittanut omansa tilalle niin, että Heikki joutui odottamaan kunnes Floor oli jauhanut omansa. Tästä ”väkivallasta” Heikki vaati vastaajille rangaistusta.

Floor kiisti syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa Heikki oli jauhanut yhtäjaksoisesti jo viiden päivän ajan ja pitänyt myllyä varattuna itselleen. Floor oli ilmoittanut Heikille, että hänen on välttämättä päästävä käyttämään myllyä, mutta Heikki oli siitä huolimatta vaan jatkanut jauhamista. Floor oli myllyn osakas ja siten yhtä oikeutettu käyttämään myllyä kuin Heikkikin. Koska Floorilla oli ”pakottava tarve” päästä jauhamaan yhdeksän kappaa viljaa, hän oli poistattanut Heikin sekulit myllystä. Kun Floor oli saanut jauhonsa jauhettua, Heikin viljat oli palautettu myllyyn ilman että yhtään jyvää oli joutunut hukkaan.

Heikki kiisti käyttäneensä myllyä viittä päivää, vaan ainoastaan yhden päivän ja kaksi yötä. Heikin mukaan Floor ei itse ollut ilmoittanut hänelle jauhamistarpeestaan, vaan Floorin renki oli ilmoittanut siitä Jussilan väelle, joka oli kertonut Heikille vasta jälkeenpäin. Heikin täytyi kuitenkin myöntää, että hänen viljansa oli siirretty niin huolellisesti, ettei yhtään ollut hävinnyt. Samoin hänen oli myönnettävä, ettei missään ollut määrätty kuinka kauan osakas sai käyttää myllyä ja ettei Floor ollut jauhanut enemmän kuin yhdeksän kappaa.

Myös Kaapo ja Israel vakuuttivat käsitelleensä Heikin jyviä hyvin huolellisesti. He sanoivat vain tehneensä työtä käskettyä ja kiistivät syyllistyneensä mihinkään.

Myllyn osakkaat eivät olleet sopineet miten kauan kukin sai myllyä käyttää, vaan kukin käytti sitä tarpeen mukaan. Myllyn osakkaana Floorilla oli oikeus käyttää myllyä. Ei ollut osoitettu että mylly olisi otettu haltuun väkivaltaisesti eikä Heikki ollut myllärin vaihdon yhteydessä menettänyt mitään, joten oikeus totesi ettei mitään rikosta ole tapahtunut ja hylkäsi Heikin kanteen aiheettomana.

Oikeus olisi voinut sakottaa Heikkiä aiheettomasta oikeudenkäynnistä. Sakot jätettiin kuitenkin määräämättä, koska oikeus totesi Heikin olleen tietämätön ja toimineen hyvässä uskossa. Sen sijaan Floorin oikeudenkäyntikulut, kaksi riikintaalaria, Heikki joutui maksamaan. Muut vastaajat eivät olleet älynneet vaatia oikeudenkäyntikulujaan korvattavaksi, joten niitä ei voitu määrätäkään.