Kyyditysten lisäksi talonpoikien rasitukseksi tulivat sota-aikana erilaiset luovutukset. Niiden yhteydessä ei aina vältytty kärhämiltä.

Nimismies JuhoWirlander oli keväällä 1742 mennyt hakemaan Anttulan Suutolasta heiniä armeijan tarpeisiin. Lautamies Elias Erkinpoika Päijälästä oli nimismiehen mukana. Seuraavilla syyskäräjillä Wirlander valitti, että Heikki Yrjönpoika ja hänen vaimonsa Sohvi Eskontytär olivat haitanneet toimitusta sekä huutaneet uhkauksia ja herjauksia.

Suutoloiden näkemys tapahtumista oli erilainen. Heikki selitti, ettei hänellä ollut velvollisuutta luovuttaa heiniä, koska hän oli jo vienyt osuutensa Pernajaan. Kun nimismies oli tästä huolimatta lähtenyt ladolle, emäntä Sohvi oli mennyt väliin.

Silloin nimismies oli uhannut lyödä Sohvia miekalla. Sitä hän ei tehnyt, mutta tönäisi kuitenkin Sohvin nurin. Silloin Heikki oli rientänyt vaimonsa avuksi sekä ”ilmaissut paheksuntansa nimismiehen huonon käytöksen johdosta”, kuten asia pöytäkirjassa sievästi ilmaistiin.

Lyö minua, jos siltä tuntuu, mutta jätä vaimo rauhaan, Heikki kertoi sanoneensa nimismiehelle. Sitten hän oli – omien sanojensa mukaan – torjunut kädessään olevalla puulla nimismiehen miekaniskuja.

Vielä lisäksi Heikki esitti pitäjänkirjurin kuitin, että hän oli jo luovuttanut niin ja niin paljon heiniä, kauraa sekä silppua. Näin ollen hän piti ulosmittausta laittomana.

Nimismiehen mukaan kruunun tilikirjoissa oli mainittu vain heinät ja kaurat, eikä heinääkään ollut annettu tarpeeksi. Talon toinen asukas (Heikin veli Lauri) oli nimismiehen mukaan antanut hyvällä osuutensa puuttuvista heinistä, mutta Heikki hangoitteli vastaan.

Nimismiehen todistajana oli yllämainittu lautamies. Hän kertoi, että Heikiltä oli vaadittu vaihtoehtoisesti joko tynnyri silppua tai sitten heiniä se määrä, joka luovutusvelvollisuudesta puuttui. Silloin Heikki oli sanonut, että jos nimismies koskee heiniin, siitä seuraa tappelu. Sitten nimismies oli tönäissyt emännän nurin. Sen jälkeen Heikki oli uhannut lyödä nimismiestä puulla, mutta nimismies oli torjunut iskut miekalla.

Nimismies kertoi, että emäntä oli tarttunut häntä rinnasta estääkseen häntä menemästä ladolle. Emäntä oli sittten kaatunut, kun nimismies työnsi hänet pois. Sohvi kiisti näin tapahtuneen.

Tässä vaiheessa nimismies nimesi yllättäen uuden todistajan. Hänen mielestään Elias Peippo -niminen räätäli voisi valaista asiaa. Peippo ei kuitenkaan ollut käräjillä, joten juttu lykättiin.

Asia näyttää jääneen kesken. Syytä voi vain arvailla. Ehkä todistajaa ei saatu käräjille. Tai ehkä Wirlander tuli toisiin ajatuksiin. Kovaotteisen ulosmittauksen tiedetään ennenkin johtaneen käräjillä nimismiehen häviöön.